Vi stödjer tyvärr inte din webbläsare. Uppgradera till senaste versionen för mer säkerhet, högre hastighet och den bästa upplevelsen av Blocket Utbildning.

Här finns utbildningar till framtidens yrken - beskrivande bild

Här finns utbildningar till framtidens yrken

Det var nog knappast någon som förutsåg att det nya decenniet skulle börja så här. Med en pandemi som ställt hela världen på ända, som påverkar oss alla i alla delar av tillvaron. Många har drabbats hårt – inte bara av sjukdom. Krisen slår tungt mot arbetsmarknaden och massor av jobb försvinner.

Men det finns hopp även i detta. Pandemin har fått arbetsplatser och skolor att snabbt förändra arbetssätten efter nuvarande förutsättningar – och det har på flera håll visat sig fungera förvånansvärt bra. Vissa branscher är i behov av ännu mer arbetskraft än tidigare. Regeringen har föreslagit flera åtgärder för att de som förlorar sina jobb lättare ska kunna skola om sig. Inte minst genom att storsatsa på yh-utbildningar.

Förändras efter arbetsmarknadens behov

Yh står för yrkeshögskolan och är, som namnet antyder, en utbildningsform specifikt utformad för att ge jobb direkt efter examen. Utbildningarna är oftast 1–2 år långa, CSN-berättigade och i de allra flesta fallen avgiftsfria. De drivs i nära samverkan med näringslivet och förändras hela tiden för att passa arbetsmarknadens behov. Andelen studerande som får jobb är därför mycket högt: fler än 9 av 10 har jobb efter examen.

Minst en tredjedel av yh-utbildningen består av praktik, och fler än hälften fortsätter att jobba på den arbetsplats där de praktiserade.

Inom branscher där jobben finns

För att få gå en yh-utbildning måste man ha gått ut gymnasiet. I vissa fall behöver du även ha läst särskilda kurser på gymnasiet eller ha arbetslivserfarenhet. Det är därför en populär utbildningsform för den som vill byta bana mitt i karriären: medelåldern på de studerande är 31,5 år.

Yh-utbildningar finns inom många olika branscher där chanserna till jobb spås vara som högst de närmaste åren. Exempelvis hantverkaryrken som VVS-montörer, elektriker och snickare. IT-yrken som UX-designer, IT-säkerhetstekniker och systemutvecklare. Och vårdyrken som steriltekniker, tandsköterska och vårdadministratör.

Här hittar du utbildningarna

Hur hittar man rätt i utbildningsdjungeln då? Ett tips är att använda Blocket Utbildning. Här samlas kursutbud från yrkeshögskolor, högskolor och andra utbildningsaktörer på ett och samma ställe. Du kan smidigt filtrera på ämnesområden, plats och utbildningsform och få överskådliga fakta om exempelvis utbildningens start- och slutdatum. Sökmotorn gör det också enkelt att upptäcka flera liknande utbildningar.
Yrkeshögskolorna har anpassat antagningsprocessen efter rådande omständigheter: de görs helt online och på distans. Samma gäller utbildningarna, de kommer att ske på distans så länge situationen kräver.

Många av höstens yh-utbildningar har sista ansökningsdatum 15 maj – så det finns fortfarande tid att söka.

Hitta en utbildning som passar just dig!

På Blocket Utbildning har vi massvis av utbildningar, kurser och program.

Hitta din nästa utbildning