Vi stödjer tyvärr inte din webbläsare. Uppgradera till senaste versionen för mer säkerhet, högre hastighet och den bästa upplevelsen av Blocket Utbildning.

Specialiseringar och vidareutbildning för svetsare - beskrivande bild

Specialiseringar och vidareutbildning för svetsare

Svetsning är ett brett yrke där du har stora möjligheter att välja inriktning. Som svetsare kan du jobba med en rad olika material och svetsmetoder, och inom flera olika branscher. Men yrket är inte för vem som helst – jobbet går ut på att hantera en ljusbåge som är tusentals grader varm, ofta på krävande arbetsplatser. Du behöver också ha känsla för precision och noggrannhet. 
Svetsaryrket ställer med andra ord krav på rätt kompetens på rätt plats och många specialiseringar kräver särskilda certifikat och behörigheter. Här tittar vi närmare på hur utbildning och kompetensutveckling ser ut för svetsare.

Hur lång tid tar det att bli svetsare?

Precis som med många andra yrken finns det i princip ingen övre gräns för hur du som svetsare kan utvecklas och vidareutbilda dig. En grundutbildning i svetsning tar visserligen inte överdrivet lång tid (från cirka 20 veckors heltidsstudier). För att bli certifierad svetsare med kvalificerad kompetens bör du däremot räkna med ett års heltidsstudier på yrkeshögskola. 

Längs vägen lär du dig mer om exempelvis materialkunskap, ritningsläsning och olika standarder för kvalitet och certifiering. Du hinner också fördjupa dig i olika svetsmetoder som TIG, MIG/MAG och MMA. När du är klar har du den kompetens som krävs för att ta anställning som svetsare, licenssvetsare eller svetsspecialist. 

Kompetensutveckling och vidareutbildning för svetsare

Du som är yrkesverksam svetsare idag och vill ta ditt hantverk till nästa nivå har många möjligheter. Fortbildning kan också vara en lönsam investering; behovet av svetsare är stort i grunden och jobbmarknaden för certifierade specialister ser ännu bättre ut. Få svetsare behöver oroa sig för att hamna utanför arbetsmarknaden. 

Så vilka är alternativen? Det beror på i vilken riktning du vill gå, men några exempel är:

  • Heta arbeten. För att jobba som svetsare bör du också vara utbildad i heta arbeten. Eftersom arbetsprocesserna i svetsaryrket innefattar höga temperaturer klassas de som heta och brandfarliga arbeten, som inte bör genomföras utan formell utbildning. En kurs i heta arbeten, som i sig inte behöver ta längre tid än en dag, innehåller moment som släckövningar, förebyggande arbete, brandrisker samt lagar och regler. Efter genomförd kurs och slutprov har du säkrat ett heta arbeten-certifikat som är giltigt i fem år. 
  • IWS: International Welding Specialist. För att bli svetsansvarig eller svetskoordinator och få IWS-diplomering som internationell svetsare krävs yrkeserfarenhet. Inträdeskravet är minst grundutbildning och tre års yrkeserfarenhet eller fem års yrkeserfarenhet inom svetsning. Utöver svetsmetoder och material fokuserar IWS-utbildningen på konstruktion och produktion. Beroende på vilka certifieringar som ingår i fortbildningen kan studietiden vara mellan fem veckor och ett års heltidsstudier. 
  • Montageledarutbildning. En vidareutbildning till diplomerad montageledare är relevant för dig som konstruerar, monterar eller projekterar stålkonstruktioner. Fortbildningen innefattar allmänna regelverk för stålbyggnation såsom EKS och krav enligt standarderna EN 1090-1, EN 1090-2 och EN 1090-4. 
  • Undervattenssvetsning. Svetsning under vattenytan är en av de mer ovanliga specialiseringarna för svetsare och såväl efterfrågan som fortbildningsmöjligheter är begränsade. För den som är intresserad är grundkravet en dykutbildning och undervattenssvetsning är ett delmoment i yrkesutbildningen till anläggningsdykare. 
  • Certifieringar/Svetsarprövningar (ISO 9606). Svetsarprövningar kan genomföras hos utbildare, men också på det egna företaget genom att en svetskontrollant verifierar att medarbetaren uppfyller en uppsättning standardiserade krav. De olika ISO 9606-prövningarna är baserade på materialet som svetsas, t.ex. stål, aluminium, koppar, nickel eller titan. 

Hitta en svetsarutbildning för dig!

Hitta din nästa utbildning.

Vi har kurser och utbildningar inom massor av ämnen från flera av Sveriges största skolor och utbildningsaktörer.

Visa utbildningar