Vi stödjer tyvärr inte din webbläsare. Uppgradera till senaste versionen för mer säkerhet, högre hastighet och den bästa upplevelsen av Blocket Utbildning.

Utbilda dig till brandman – på distans eller på plats - beskrivande bild

Utbilda dig till brandman – på distans eller på plats

Drömde du om att bli brandman när du var liten? Drömmen kan bli verklighet och det behöver inte ta mer än ett par år! Arbetet innebär mer än att bara släcka bränder och god empatisk förmåga är minst lika viktigt som god fysik.

Brandman fortsätter att vara ett viktigt yrke och passar dig som har god fysik, är empatiskt lagd, psykiskt stabil och bra på att samarbeta med andra. Ofta lyfts endast de fysiska förutsättningarna som behövs, men yrket har många olika aspekter. Att möta människor i kris, att fatta viktiga beslut snabbt och att agera lugnt och sansat i en kaotiskt omgivning kräver mer än bara muskler. Att släcka bränder är faktiskt inte den vanligaste sysslan för en brandman.

SMO – utbildning till brandman

För att arbeta som brandman behöver du gå utbildningen Skydd mot olyckor (SMO) och det finns två skolor i Sverige som tillhandahåller denna. Den ena ligger i Revinge utanför Lund och det andra i Sandö utanför Kramfors. Det är en tvåårig eftergymnasial utbildning och när du slutfört den får du en examen i räddnings- och säkerhetsarbete, vilken kan leda till flera olika jobb inom räddningstjänsten. Lise-Lott Eriksson, handläggare vid antagningen för SMO, berättar:

– Enligt senaste alumniundersökningen för SMO från 2019 angav 96 % att de arbetar. Av de som arbetar är det 74 % av kvinnorna och 92 % av männen som arbetar inom kommunal räddningstjänst.

Konditionstest, simprov & körkort

Vad som behövs för att söka kursen SMO beror på vilket betygssystem du tillhör. Mer information om detta finns hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Utöver betygen behöver du även göra ett rullbandstest och ett simprov. Rullbandstestet är för att prova din kondition och det får vara max 6 månader gammalt när du söker. Du ska gå på ett rullband i åtta graders motlut i minst 4,5 km/h under sex minuter. Det låter kanske inte så jobbigt? Du ska även vara klädd i full larmutrustning som väger 24 kg! Simtestet ska visa att du är simkunnig och även klarar av att få upp en livräddningsdocka från 3-4 meters djup. I övrigt behöver du också vara fullt frisk och ha körkort för personbil. Lise-Lott Eriksson förtydligar att de uppmanar människor ur alla grupper i samhället att söka.

Utbildningen och yrket som brandman passar lika bra för kvinnor som män. Yrket som brandman är varierande och innehåller många olika arbetsuppgifter allt från förebyggande till operativt. MSB stödjer arbetet med att öka jämställdhet och mångfald i kommunal räddningstjänst och vi vill gärna att fler kvinnor och personer med utländsk bakgrund upptäcker SMO utbildningen och yrket som brandman.

Plugga till brandman på distans

Du kan även utbilda dig på distans till brandman. Utbildningen är heltid under dagtid, men du kan göra många av momenten hemifrån. Det är teoretiska lektioner, föreläsningar och övningar som görs via internet. Du samarbetar med din studiegrupp och studerar även självständigt. Till skillnad från en del andra distansutbildningar kräver denna dock ett antal obligatoriska träffar på skolan. Antalet dagar varierar från termin till termin, men varje tillfälle innebär oftast studier på plats flera dagar i sträck och du behöver själv ordna boende. Distansutbildningen innebär exakt samma kursplan, mål och examen som utbildningen på plats.

Hitta en utbildning som passar just dig!

På Blocket Utbildning har vi massvis av utbildningar, kurser och program.

Hitta din nästa utbildning