Vi stödjer tyvärr inte din webbläsare. Uppgradera till senaste versionen för mer säkerhet, högre hastighet och den bästa upplevelsen av Blocket Utbildning.

Utbildning som ger jobb – 5 tips på yrken - beskrivande bild

Utbildning som ger jobb – 5 tips på yrken

Vill du vara säker på att få jobb efter avslutad utbildning? Då har vi fem spännande tips till dig på yrken som bedöms ha en väldigt liten konkurrens i framtiden!

År 2019 släppte Arbetsförmedlingen rapporten “Var finns jobben? Bedömning för 2019 och på fem års sikt”. I den graderar man bland annat hur konkurrensen kommer vara inom olika yrken. De fem yrkena på denna lista är alla kategoriserade under “mycket låg konkurrens” nu och i framtiden.

Gymnasielärare

Vi minns nog alla en lärare som hade lite extra påverkan på oss i gymnasiet. Någon som såg oss och ledde oss framåt i en tid i livet då mycket är kaotiskt. Du kan vara den personen för någon, eller ja, för många! Att bli färdig gymnasielärare i två ämnen tar 5-5,5 år beroende på vilka ämnen du väljer. Om du redan har utbildning och stor kunskap inom dina ämnen kan du läsa enbart den pedagogiska biten och på så sätt bli klar på tre terminer.

Röntgensjuksköterska

Alla typer av sjuksköterskor ser ut att vara en bristvara de närmsta fem åren, men just röntgensjuksköterska är ständigt återkommande på listan över framtidsyrken i olika undersökningar. Jobbet passar dig som vill arbeta både med människor och avancerad teknik. Det krävs noggrannhet, samarbetsförmåga och en hel del empati och tålamod eftersom man möter människor i svåra situationer. Utbildningen till röntgensjuksköterska är 3 år och 180 högskolepoäng. Den finns exempelvis i Luleå, Uppsala, Stockholm och Jönköping. Det går även att läsa utbildningen på distans.

Murare

Tänk att känna att man skapat något beständigt i slutet på varje arbetsdag? Murare är ett av de allra äldsta yrkena inom byggbranschen och arbetet går till största del ut på att bygga upp väggar av lättbetong och att klä husfasader med tegel. Det passar dig som gillar att jobba med kroppen, är noggrann samt bra på att samarbeta. Det finns gymnasieutbildningar till murare, men vill du utbilda dig i vuxen ålder har du två andra vägar att gå. Du kan gå en vuxenutbildning hos någon skola som blivit godkänd av Byggnadsindustrins Yrkesnämnd (BYN). Där får du teori på skolan och praktik på plats ute hos arbetsgivare. Du kan även välja vägen som “traditionell lärling”, då läser du på distans teoriutbildning som BYN tagit fram, samtidigt som ett företag ansvarar för dig som lärling på plats hos dem. För att få ditt yrkesbevis ska du ha jobbat 5 800 timmar som murare. Du får tillgodoräkna dig viss del av utbildningen.

Systemutvecklare

Med en ingångslön på 30 000 kr och uppåt kan detta vara ett yrke för dig som vill ha ekonomisk trygghet. En systemutvecklare hjälper till vid utveckling, uppbyggnad eller byte av IT-system. Om du gillar att lösa problem och att jobba med såväl ekonomi som teknik kan det här yrket passa dig. För att bli systemutvecklare behöver du en gedigen kunskap inom programmering, du kan till exempel utbilda dig till civilingenjör med någon datainriktning.

Kock

Älskar du att laga mat, arbeta med smakkombinationer och prova nya vägar? Om du dessutom är en stresstålig lagspelare kan kock definitivt vara ditt drömyrke. Utbildningarna kan variera från alltifrån 1-2 år i yrkeshögskola till betydligt längre på universitet. Ett tips är att kolla in Gastronomiprogrammet som finns på ett par olika lärosäten i Sverige.

Hitta en utbildning som passar just dig!

På Blocket Utbildning har vi massvis av utbildningar, kurser och program.

Hitta din nästa utbildning