Vi stödjer tyvärr inte din webbläsare. Uppgradera till senaste versionen för mer säkerhet, högre hastighet och den bästa upplevelsen av Blocket Utbildning.

Utbildningar och specialiseringar inom måleri - beskrivande bild

Utbildningar och specialiseringar inom måleri

En vanlig grundutbildning för målare är inriktningen måleri på gymnasieskolans bygg- och anläggningsprogram, men det är också fullt möjligt att bli målare som vuxen. Precis som med många andra hantverksyrken är efterfrågan på målare stor, samtidigt som yrket är förknippat med kreativitet, stor frihet och variation.  

Att bli målare som vuxen

Det är aldrig för sent att skifta fokus i livet och lära sig något nytt. Om du är intresserad av måleri och vill bli målare i vuxen ålder är framtidsutsikterna goda. För måleribranschen som helhet ser framtiden ljus ut och rekryteringsbehovet bedöms vara stort under kommande år. Dessutom är det möjligt att studera avgiftsfritt och med CSN-stöd.

Ett flertal privata och offentliga utbildare erbjuder vuxenutbildningar inom måleri på gymnasienivå. För vuxna är som regel utbildningen mer intensiv och praktiskt orienterad än för ungdomar och du kan vara klar med grundutbildningen efter ett års heltidsstudier.

Under målarutbildningen får du värdefulla grundkunskaper i byggkunskap. Du lär dig också alla grunder vad gäller underarbeten, spackling, exteriör- och interiörmålning, våtrumsmålning, tapetsering, målning av snickerier och mycket annat som hör målaryrket till.

Arbeta som lärling för att få yrkesbevis

För att få yrkesbevis från Måleribranschens yrkesnämnd (MYN) krävs utöver grundutbildningen praktik i form av en lärlingsperiod under tre och ett halvt år. Till lärlingsperioden får du dock tillgodoräkna dig studietiden och dessutom får du lärlingslön. Utbildarna har vanligen täta kontakter med branschen och förlägger stora delar av utbildningen på faktiska arbetsplatser i form av så kallad APL (arbetsplatsförlagt lärande).
 
Även om det tar några år innan du får ditt yrkesbevis kommer du med andra ord sannolikt att vara i praktiskt och, på lite sikt, avlönat arbete inom betydligt kortare tid än så.

Yrkesmåleri med dekorativ fördjupning

Målaryrket är kreativt i grunden, men om du även har ett intresse för dekorativt måleri kan det vara värt att satsa på utbildningen Yrkesmåleri med dekorativ fördjupning. Utbildningen arrangeras av TAU hantverksskola och ger bred kunskap inom yrkesmåleri, även med fokus på dekorativa tekniker och fritt måleri. Yrkesutbildningen pågår i två år och är avgiftsfri med möjlighet till studiestöd från CSN.  

Projektledarkompetens inom måleri

För dig som redan är målare idag och känner att det är dags att ta nästa steg i din yrkesmässiga utveckling är möjligheterna flera.

En möjlig väg framåt för målare med ett antal års yrkeserfarenhet kan vara att skaffa projektledarkompetens. Som projektledare har du ansvaret över måleriprojekt från start till färdigställande och fungerar som kontakt mellan beställare och målare. 

Yrkesutbildningen som ger projektledarkompetens heter just Projektledare inom måleri och innefattar ett års heltidsstudier.

Hitta en utbildning som passar just dig!

På Blocket Utbildning har vi massvis av utbildningar, kurser och program.

Hitta din nästa utbildning