Vi stödjer tyvärr inte din webbläsare. Uppgradera till senaste versionen för mer säkerhet, högre hastighet och den bästa upplevelsen av Blocket Utbildning.

Vad är en YH-utbildning och vilka är fördelarna? - beskrivande bild

Vad är en YH-utbildning och vilka är fördelarna?

Yrkeshögskolan har utbildningar anpassade till arbetsmarknadens behov och en stor andel praktik som del av kursplanen. Men hur funkar allt egentligen? Det går vi igenom här!

YH står för yrkeshögskolan och dess utbildningar är i ständig förändring för att passa arbetsmarknaden. Myndigheten för yrkeshögskolan är ansvariga för utbildningarna och även för att analysera arbetsmarknaden, se vilka yrken som behövs och anpassa inriktningar och kursinnehåll efter detta. Många väljer YH-utbildningar just för att de snabbt leder till jobb och för att de är relativt korta. På 1-3 år blir du ofta klar och kan direkt gå ut i arbete. Dessutom innehåller kurserna både teoretiska och praktiska moment. Det senare kallas LIA, Lärande i arbete, och denna bit är förlagd på arbetsplatsen.

En fjärdedel praktik

Yrkeshögskolan har ett tätt samarbete med arbetsgivare för att göra utbildningen så relevant som möjligt för både den studerande och för arbetsmarknaden. Johan Lindahl, pressansvarig på Myndigheten för yrkeshögskolan, berättar:

- Arbetsgivarna är med och skräddarsyr utbildningarna från start så att de studerande ska få den kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden. Varje utbildning har också en ledningsgrupp där de är representerade. Men viktigast av allt är nog att arbetsgivarna ställer upp med LIA-platser till de studerande. Ungefär en fjärdedel av en YH-utbildning är praktik.

Vad kostar det då?

Alla YH-utbildningar är studiemedelsberättigade och de allra flesta är även avgiftsfria. Du får dock själv betala för litteratur och annat studiematerial, samt eventuella res- och boendekostnader för fysiska träffar vid distansutbildning. Myndigheten för yrkeshögskolan är ansvariga för tillsyn och granskning av utbildningarnas kvalitet och om du känner dig missnöjd med något kan du anmäla det till dem.

Från konstglasdesigner till ambulanssjukvårdare

Det finns YH-utbildningar inom en stor mängd områden. Oavsett om du vill bli ambulanssjukvårdare, hovslagare eller konstglasdesigner kan du hitta din utbildning hos yrkeshögskolan. Är du osäker på vad du vill bli är det en bra idé att kolla runt bland de olika utbildningarna för att sätta igång fantasin. Enligt Johan Lindahl har vissa områden fått ett ökat antal utbildningar de senaste åren.

– Teknik och tillverkning är det område som ökat mest men Ekonomi och administration, Data/IT, Hälso- och sjukvård och Bygg, anläggning och fastighet är också stora.

Detta stämmer också väl ifall man kollar i prognoser från Arbetsförmedlingen. Inom bland annat byggbranschen och sjukvården kommer det råda stor brist på behörig personal de närmaste åren.

YH-utbildning på distans

YH-utbildningar finns över hela landet, men även om du hittar en som du vill gå i Umeå trots att du bor i Ystad behöver det inte vara ett problem. Johan Lindahl berättar:

– En fjärdedel av utbildningarna inom yrkeshögskolan är på distans.

I dagsläget innebär en ny hösttermin ungefär 250 olika distansutbildningar att välja mellan. Vissa av dem är helt internetbaserade, andra har obligatoriska träffar.

Hitta en utbildning som passar just dig!

På Blocket Utbildning har vi massvis av utbildningar, kurser och program.

Hitta din nästa utbildning