Vi stödjer tyvärr inte din webbläsare. Uppgradera till senaste versionen för mer säkerhet, högre hastighet och den bästa upplevelsen av Blocket Utbildning.

Vidareutbildning för elektriker – så tar du nästa steg i din utveckling - beskrivande bild

Vidareutbildning för elektriker – så tar du nästa steg i din utveckling

Som yrkesverksam elektriker är du redan medveten om att det finns en lång rad specialiseringar och andra sätt att bredda eller förstärka sin kompetens. Elektrikeryrket är i grunden tekniskt, mångsidigt och på många sätt fritt och kreativt. Vissa elektriker arbetar främst som serviceelektriker eller installationselektriker, men inte sällan både och.
Arbetsmarknaden har dock också behov av svagströmselektriker, distributionselektriker, industrielektriker och andra inriktningar. Oavsett hur just du vill utveckla din kompetens är möjligheterna många. Här tittar vi närmare på några av alternativen.

Kompetensutveckling för elektriker

Som nybliven elektriker, efter en tid som lärling, kan det vara klokt att jobba i ytterligare några år för att skaffa yrkeserfarenhet. Då får du också chans att upptäcka vilka områden du brinner för och vad som kan vara rätt typ av specialisering för just dig. I många fall kan det också öppnas upp möjligheter till internutbildningar och olika kurser som bekostas av arbetsgivaren, vilket ger ytterligare bredd att bygga vidare på. 

När du vet vart du är på väg, men inte vill byta arbetsplats, är det i allmänhet en bra idé att ta upp specifika vidareutbildningar du är intresserad av med arbetsgivaren. Eftersom kompetensutveckling oftast är en bra investering även för arbetsgivaren har du goda chanser att få utbildningen finansierad. 

Vilka elektrikeryrken finns det?

Som elektriker med auktorisation A får du jobba med alla typer av elinstallationsarbeten. Därför finns det inga vattentäta skott mellan olika områden, men många förvärvar på olika sätt spetskompetens inom ett särskilt fält. Beroende på de huvudsakliga arbetsuppgifterna delar man vanligen upp olika typer av elektriker i:

  • Installationselektriker: arbetar i första hand med nyinstallation eller renoveringar. 
  • Serviceelektriker: arbetar i första hand med felsökning och reparation, men vanligtvis också nyinstallation. 
  • Distributionselektriker: arbetar med installation, underhåll, felsökning och reparation av nätet mellan kraftverk och elkonsument.
  • Industrielektriker: arbetar på industrier med exempelvis process- och styrsystem. 
  • Svagströmselektriker: arbetar med installation och underhåll av exempelvis brand- och säkerhetssystem eller datanät. 
  • Ledande montör: arbetar som länk mellan elektriker och projektledare, med ansvar för att planera och genomföra elinstallationer. 
  • Eltekniker/kontaktledningstekniker: arbetar med järnvägens hög- och lågspänningsanläggningar. Marina eltekniker arbetar med elen på fartyg. 

För dig som vill ta nästa kliv i karriären finns fortbildningsmöjligheter och fördjupningar inom de flesta av ovanstående områden. 

Behörigheter är nu auktorisationer

Sedan 2017 har vi en ny elsäkerhetslag som innebär att alla elinstallationsföretag behöver minst en auktoriserad elinstallatör i företaget med Auktorisation AL för att följa regelverket. Det är samma sak som allmän behörighet, så om du sedan tidigare är behörig elektriker blir du per automatik auktoriserad elektriker på samma nivå istället. De olika auktorisationstyperna är:

A: Fullständig auktorisation – ersätter behörighet AB och omfattar alla elinstallationsarbeten.

AL: Auktorisation lågspänning – ersätter behörighet ABL och omfattar alla elinstallationsarbeten med lågspänningsanläggningar.

B: Begränsad auktorisation – ersätter BB1, BB2 och BB3. Omfattar elinstallationsarbeten på lågspänningsanläggningar, men är begränsad till arbete i gruppledning som inkluderar:

  • Installation och förflyttning av elkopplare, ljusarmaturer och uttag med tillhörande kablar.
  • Fast anslutning av elektrisk utrustning samt förläggning och anslutning av kablar som tillhör utrustningen.
  • Urkoppling av elektrisk utrustning med tillhörande kablar och don.

ABH, ABX, BBX och BB3: samma omfattning som tidigare, men har omvandlats till auktorisation. 

Auktorisationsutbildningar för den auktorisation du är inriktad på innehåller all information du behöver för att utföra respektive hög- eller lågspänningsarbete. Några vanliga punkter är standarder och regelverk, säkerhet, ritningar, planläggning, och hur du tänker kring effekt, effektförluster, jordslutnings- och kortslutningsberäkningar inom ramen för auktorisationen. 

Här hittar du all typ av vidareutbildning för elektriker!

Hitta en utbildning som passar just dig!

På Blocket Utbildning har vi massvis av utbildningar, kurser och program.

Hitta din nästa utbildning