Vi stödjer tyvärr inte din webbläsare. Uppgradera till senaste versionen för mer säkerhet, högre hastighet och den bästa upplevelsen av Blocket Utbildning.

Slöjd och hantverk – form och kultur: Smide

Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk
Hantverk
Kultur & Design
Slöjd och hantverk – form och kultur: Smide beskrivande bild

Sammanfattning

Utbildningstyp
Yrkesutbildning
Studietakt
Heltid
Studielängd
1-3 år
Ansökan öppnar
Ansökan öppen
Pris
10 000 kr
CSN
Ja
Läs mer och ansök

Kort om utbildningen

Vill du lära dig slöjd och hantverk från grunden och är intresserad av smide? Utbildningen syftar till att bevara och utveckla våra kulturarv genom att ge färdigheter i den handburna kunskapen inom smide. Här kombineras en gedigen kunskap om materialen, teknikerna och verktygen som historiskt använts medan du samtidigt får utveckla ditt individuella formspråk.

År 1 - Lär dig grunderna
Följ hela processen från att tillverka träkol och framställa järn ur myrmalm till att tillverka egna produkter med hjälp av gamla tekniker. Under läsåret får du i första hand lära dig använda handverktygen och städet. Du arbetar med både verktygssmide, brukssmide och konstsmide. Du får också lära dig ytbehandla föremål genom till exempel förtenning, förgyllning och brassning. Teckning, färg och form är viktiga inslag i utbildningen och du tränar dig i ett kritiskt tänkande kring form och funktion.

År 2 - Fördjupning inom teknik, form och funktion
Andra året ger dig möjligheter att fördjupa dina kunskaper inom såväl teknik som form och funktion. Du arbetar under året med mer avancerade smidesprojekt och föremålsformer. Du får även arbeta med beställningsuppgifter. Under år 2 arbetar du mer självständigt och med längre projekt.

År 3 - Gör dig redo för arbetslivet
Detta år ger dig fördjupade kunskaper i smide för att du ska kunna arbeta professionellt och få de rätta redskapen som grund för att arbeta självständigt som anställd eller i eget företag. Kunskaperna i färg och form utvecklas och du ges ytterligare möjligheter till specialisering och att öva upp din handaskicklighet. Under läsåret arbetar du med ett eget produktutvecklingsprojekt och ett uppdragsprojekt. I samråd med dina lärare väljer du inriktning på dina projekt som du vill fördjupa dig i.

Du får kunskaper i entreprenörskapets förhållningssätt och villkor, krav från olika myndigheter samt grundläggande kunskaper om företagsekonomi och marknadsföring.

Du arbetar självständigt och ditt slutprojekt utmynnar i ett avslutande projektarbete om 7 veckor eller ett gesällprov.

Efter utbildningen inom Smide
Efter tre års avslutad utbildning kan du söka dig vidare i studier eller arbete inom t.ex. konstsmide, både ute hos olika företag eller inom egen företagsverksamhet.

Plats

  • Leksand

Kommande utbildningsstarter

Leksand

Utbildningsstart
Höst 2021
Ansökan öppnar
Ansökan öppen

För att se alla kursstarter, läs mer hos utbildaren

Logga för Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk

Om Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk

Sätergläntan grundades 1923 av systrarna Elsa och Wilma Långbers som en kombinerad vävskola, pensionat och hemslöjdsbutik.

Idag, hundra år senare, är Sätergläntan en internationell mötesplats för slöjdare och hantverkare som vill lära sig traditionella tekniker, med inspiration från den folkliga slöjdtraditionen.

Sätergläntans huvudverksamhet är utbildning inom slöjd och hantverk. Oavsett vilken nivå du är på, från nyfiken nybörjare till professionell utövare, kan du alltid lära dig något nytt på Sätergläntan!

Våra läsårsutbildningar på 1-3 år inom sömnad, väv, trä och smide ger dig gedigna kunskaper inom hantverket, från råmaterial till färdiga föremål. Du kan också välja att läsa en distansutbildning på kvarts- eller halvfart med ett antal träffar på Sätergläntan och däremellan självstudier med handledning. På sommaren kan du gå en veckokurs inom allt från korgmakeri till broderi.

Sätergläntans utbildningar är Konst- och kulturutbildningar som står under tillsyn av Myndigheten för Yrkeshögskolan.

Läs mer om konst- och kulturutbildningar här: https://www.saterglantan.se/konst-och-kulturutbildningar/

Utbildningstyper
Yrkesutbildning
Utbildarens webbsajt
Läs mer och ansök