Vi stödjer tyvärr inte din webbläsare. Uppgradera till senaste versionen för mer säkerhet, högre hastighet och den bästa upplevelsen av Blocket Utbildning.

Slöjd och hantverk – form och kultur: Sömnad

Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk
Hantverk
Kultur & Design
Slöjd och hantverk – form och kultur: Sömnad beskrivande bild

Sammanfattning

Utbildningstyp
Yrkesutbildning
Studietakt
Heltid
Studielängd
1-3 år
Ansökan öppnar
Ansökan öppen
Pris
10 000 kr
CSN
Ja
Läs mer och ansök

Kort om utbildningen

Vill du lära dig slöjd och hantverk från grunden och är intresserad av sömnad? Utbildningen syftar till att bevara och utveckla våra kulturarv genom att ge färdigheter i den handburna kunskapen inom sömnad. Här kombineras en gedigen kunskap om materialen, teknikerna och verktygen som historiskt använts medan du samtidigt får utveckla ditt individuella formspråk.

År 1 - Grunderna i modern & folklig sömnad
Under år 1 får du lära dig grunderna i modern och folklig sömnad. Inspiration och kunskap hämtar vi från den äldre folkliga traditionen men också från det moderna formspråket. I folklig sömnad handsyr du sömnadsprover, till exempel detaljer från särkar och livstycken, men även hela plagg exempelvis överdelar och skjortor. I den moderna sömnaden lär du dig att konstruera mönster efter egna mått både genom mönsterkonstruktion på papper och genom drapering på docka. 

Under året tas även upp hur man kan arbeta med återbruk. Färgning av garn och tyg samt broderi ingår i utbildningen. I materialläran får du kunskaper om tygerna du använder och hur du vårdar kläder och textilier. Teckning, färg och form är viktiga inslag i utbildningen och du tränar dig i ett kritiskt tänkande kring form och funktion.

År 2 - Fördjupning och nya tekniker
Under året arbetar du med bland annat med ärmplagg, ytterplagg och byxa. Sömnadsteknikerna fördjupas liksom broderi och färgning. Du får även prova på andra textila tekniker, bland annat stickning, bandvävning och skinnsömnad. Under år 2 arbetar du mer självständigt och med längre projekt.

År 3 - Kunskaper för professionellt arbete
Här får du de kunskaper i sömnad du behöver för kunna arbeta professionellt och få de rätta redskapen som grund för att arbeta självständigt som anställd eller i eget företag. Kunskaperna i färg och form utvecklas och du ges ytterligare möjligheter till specialisering och att öva upp din handaskicklighet. Under läsåret arbetar du med ett eget produktutvecklingsprojekt och ett uppdragsprojekt. I samråd med dina lärare väljer du inriktning på dina projekt som du vill fördjupa dig i.

Du får kunskaper i entreprenörskapets förhållningssätt och villkor, krav från myndigheter samt grundläggande kunskaper om småföretagarkunskap och marknadsföring.

Du arbetar självständigt och ditt slutprojekt utmynnar i ett avslutande projektarbete om 7 veckor eller ett gesällprov. 

Efter utbildningen inom Sömnad
Efter tre års avslutad utbildning kan du söka dig vidare i studier eller arbete inom t.ex. sömnad, textil och design, både ute hos olika företag eller inom egen företagsverksamhet.

Plats

  • Leksand

Kommande utbildningsstarter

Leksand

Utbildningsstart
Höst 2021
Ansökan öppnar
Ansökan öppen

För att se alla kursstarter, läs mer hos utbildaren

Logga för Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk

Om Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk

Sätergläntan grundades 1923 av systrarna Elsa och Wilma Långbers som en kombinerad vävskola, pensionat och hemslöjdsbutik.

Idag, hundra år senare, är Sätergläntan en internationell mötesplats för slöjdare och hantverkare som vill lära sig traditionella tekniker, med inspiration från den folkliga slöjdtraditionen.

Sätergläntans huvudverksamhet är utbildning inom slöjd och hantverk. Oavsett vilken nivå du är på, från nyfiken nybörjare till professionell utövare, kan du alltid lära dig något nytt på Sätergläntan!

Våra läsårsutbildningar på 1-3 år inom sömnad, väv, trä och smide ger dig gedigna kunskaper inom hantverket, från råmaterial till färdiga föremål. Du kan också välja att läsa en distansutbildning på kvarts- eller halvfart med ett antal träffar på Sätergläntan och däremellan självstudier med handledning. På sommaren kan du gå en veckokurs inom allt från korgmakeri till broderi.

Sätergläntans utbildningar är Konst- och kulturutbildningar som står under tillsyn av Myndigheten för Yrkeshögskolan.

Läs mer om konst- och kulturutbildningar här: https://www.saterglantan.se/konst-och-kulturutbildningar/

Utbildningstyper
Yrkesutbildning
Utbildarens webbsajt
Läs mer och ansök